Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος-Δραματοθεραπευτής Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας «ΑΙΩΝ»



Η Δραματοθεραπεία είναι μια δημιουργική θεραπευτική διαδικασία, συνήθως ομαδική, που χρησιμοποιεί τη μεταφορά και ιδιαίτερα το θέατρο με στόχο την προσωπική ανάπτυξη, την επικοινωνία και την αλλαγή.

Εφαρμόζεται από τη δεκαετία του ‘60 σε νοσοκομεία, κέντρα ημέρας και χώρους ψυχικής υγείας.
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να επισημάνει τα οφέλη από την εφαρμογή της μεθόδου της Δραματοθεραπείας, που λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις, στη διαδικασία της απεξάρτησης από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Αποτελείται από παρατηρήσεις, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της 16χρονης εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου σε χώρους απεξάρτησης (προγράμματα εσωτερικής παραμονής ή ανοιχτά θεραπευτικά προγράμματα).
Γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα μοντέλα Δραματοθεραπείας, τα οποία βρίσκουν ιδιαίτερη εφαρμογή στις διαφορετικές φάσεις της θεραπείας και στους στόχους που επιχειρούμε να κατακτήσουμε όπως:
1.    Έκφραση συναισθημάτων.
2.    Διερεύνηση των κοινωνικών ρόλων και υπορόλων.
3.    Δημιουργία ενός νέου συστήματος ρόλων.
4.    Πρόβα για έναν νέο τρόπο ζωής.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι αναγνωρίσιμη και γι’ αυτό η εξάπλωση των εφαρμογών της Δραματοθεραπείας γίνεται με γοργό ρυθμό στα περισσότερα κέντρα απεξάρτησης της χώρας μας.
Αλλά και για τους ίδιους τους θεραπευόμενους αποτελεί προσφιλή μέθοδο και γι’ αυτό επιδιώκουν την ένταξή τους σε ομάδες τέτοιου τύπου.
Ως συμπέρασμα εξάγεται ότι, η Δραματοθεραπέια φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερο θεραπευτικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της απεξάρτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου